Як цього року вступати до ВУЗів, - роз’яснення від МОН

Про особливості цьогорічної вступної кампанії розповіла на спеціальній прес-конференції Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За словами міністра, головним завданням і цінністю цієї вступної кампанії став справедливий доступ до вищої освіти. Цим і обґрунтовується перехід на повністю електронну форму подачі заяв на вступ.

«Окрім ЗНО, працюватиме автоматизована система місць державного замовлення, яка, в першу чергу, враховуватиме інтереси абітурієнта. Він обирає свої пріоритети серед 15 заяв, які може подати на 5 спеціальностей, у будь-який вищий навчальний заклад України», – цитує слова міністра Освітній портал.

У минулому році зберігалась можливість подачі заяви на вступ до вишу в традиційній паперовій формі. Цього року так уже не вийде.

Крім того, електронний формат вступної кампанії дозволив технічно реалізувати ідею «місце йде за студентом», що була анонсована ще минулого року першим заступником міністра освіти і науки Інною Совсун.

Суть ідеї полягає в тому, що кількість місць державного замовлення на ту чи іншу спеціальність залежить від того, наскільки популярною є ця спеціальність серед вступників. На практиці це означає, що чим вищі бали ЗНО в тих, хто вступає, тим більшу кількість бюджетних місць на цю спеціальність буде. Однак і такому збільшенню є межа – до 25%.

«Вищі навчальні заклади, в які вступатимуть абітурієнти з кращими балами ЗНО, матимуть можливість прийняти на 25% більше студентів, ніж встановлений початковий поріг», – зазначила Лілія Гриневич.

Крім того, вона наголосила, що така система розподілу допоможе не лише забезпечити місця державного бюджету для абітурієнтів з кращими балами ЗНО, а й підтримати кращі університети, навчання в яких обиратимуть самі випускники.

Якщо ж абітурієнт зіштовхнеться зі складнощами в процесі оформлення електронної вступної заяви, він може звернутися до будь-якого вищого навчального закладу, де створені спеціальні пункти допомоги, і подати документи за консультації спеціаліста.

Вступ для абітурієнтів із Криму та Донбасу

«Справедливість також є в тому, щоб забезпечити вищою освітою тих дітей, які у зв’язку з подіями, які переживає країна в наші роки, опинилися поза системою української освіти», – зауважила Лілія Гриневич.

У зв’язку з тим, що абітурієнти з Криму і окупованих районів Донбасу перебувають в нерівних умовах відносно інших випускників.

Тому для них було організовано два варіанти вступу до українських ВНЗ. Перший полягав у складанні ЗНО, для чого Міністерство освіти і науки організувало дві додаткові сесії, та участі у вступній кампанії на загальних підставах. Другий – складання вступних випробувань для вступу до спеціально обраних вишів.

Що стосується абітурієнтів із Криму, для них було визначено перелік із 12 таких ВНЗ, розташованих у семи українських містах.

«У цих навчальних закладах відкриті центри “Крим-Україна”, вони подають до цих навчальних закладів освітню декларацію, в якій декларують свою здобуту освіту. Також вони мають скласти українську мову та історію України, щоб довести, що готові навчатися в українських навчальних закладах.

Усе це дає кримчанам можливість далі складати іспит відповідно до обраної спеціальності та отримати можливість впродовж навчання на першому курсі перескласти державну підсумкову атестацію та здобути український атестат», – зазначила пані Міністр.

Подібна схема діє і для абітурієнтів з непідконтрольних територій Донбасу, про що в МОН уже повідомляли раніше. Головна відмінність полягає в тому, що для таких вступників існує можливість вступу до евакуйованих з Донбасу вишів або тих ВНЗ, що розташовані на підконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей.

Для цього створені спеціальні центри «Донбас-Україна», де абітурієнти з Донбасу можуть скласти державну підсумкову атестацію та оформити всі необхідні документи.

Що стосується забезпечення місць державного замовлення для абітурієнтів цих категорій, то, за словами директора департаменту вищої освіти, рівень квот на вступ на державне замовлення за вступними іспитами в обраних університетах не може перевищувати 30% від загального обсягу держзамовлення.

А отже, ці квоти не перешкоджатимуть вступу звичайних абітурієнтів, оскільки їхній обсяг приблизно дорівнює збільшенню кількості місць держзамовлення на популярні спеціальності (до 25%).

Як же подавати заяви?

Звісно, в електронній формі. Для цього створено спеціальний сайт. Подання заяв на ньому стало доступним з 00:00 11 липня, тож уже можна реєструватися й подавати документи.

Як наголошують в ДП «Інфоресурс», відповідальному за підтримку роботи сайту, найбільше навантаження на роботу ресурсу припадає на перший і на останній дні вступної кампанії. Через це в ці дні можуть бути перебої в роботі сайту, а тому – проблеми з поданням заяв в електронній формі.

Перед реєстрацією переконайтесь, що ви маєте сканер. Він необхідний для створення сканованої копії додатку до атестату, яка завантажується в процесі реєстрації.

Для початку в системі необхідно зареєструватися, ввівши коректні та достовірні дані. Це, як наголошується в покроковій інструкції від ДП «Інфоресурс», є одним з визначальних факторів успішного вступу.

Інформація, яка повинна бути введена до реєстраційної форми:

логін (придумується абітурієнтом самостійно);

адреса чинної електронної пошти (для підтвердження реєстрації);

інформація про сертифікат ЗНО: номер, пін-код і рік отримання. Якщо сертифікатів декілька, дані вводяться з останнього за датою сертифікату;

серія і номер атестату;

середній бал за атестатом (обирається з випадного списку).

Будьте дуже уважні, вводячи дані про середній бал, оскільки цю інформацію змінити далі вже неможливо. А якщо вищий навчальний заклад виявить неспівпадіння між реальним і введеним вами середнім балом, то він має право відмовити вам в участі у конкурсному відборі.

У разі успішної реєстрації ви отримаєте згенерований пароль для доступу до особистого кабінету на сайті. Крім того, він буде надісланий вам разом з логіном на електронну скриньку, вказану під час реєстрації.

Подальші кроки, що стосуються власне подання заяв до вишів, виставлення пріоритетів тощо, детально викладені в інструкції ДП «Інфоресурс». Завантажити її можна за цим посиланням.

Фильтр
Найдено 5 
Подтвердите
Для того, что бы добавить товар в список желаний, Вам нужно