Обов'язкове ЗНО з іноземних мов з наступного року не вводитимуть

   Введення нового формату зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов в Україні відклали ще на один рік. Відповідне рішення ухвалила Колегія Міністерства освіти і науки.
   Про це повідомляє у статті на «Українській правді. Життя» директор середньої школи №148 міста Києва Сергій Горбачов, який є одним із членів Колегії.
   Рішення було ухвалене на підставі апробаційного ЗНО, проведеного цього року, з тієї причини, що підготувати й провести всеохопне тестування з іноземних мов, «яке б перевіряло принаймні три з чотирьох базових навичок володіння іноземною мовою: читання, письмо, розуміння на слух, говоріння», складно.
   Зокрема, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій зазначив, що говоріння «перевірити під час масового тестування надзвичайно складно, практично неможливо», оскільки ефективність оцінювання цього аспекту мовлення значною мірою залежить від фаховості особи, яка має спілкуватись із абітурієнтом, та екзаменатора.
На думку Вадима Карандія, запровадження всеохопного ЗНО з іноземних мов у якості обов’язкової процедури є передчасним, оскільки необхідно розв’язати питання, пов’язані зі змістом завдань, логістикою і забезпеченням проведення ЗНО.
    Зокрема, це стосується і підготовки компакт-дисків із матеріалами для аудіювання. Як з’ясувалось, жодна професійна звукозаписувальна компанія не може забезпечити конфіденційності запису, що нівелює саму ідею ЗНО.
    Серед можливих варіантів розв’язання цієї проблеми пропонують створення студії звукозапису при самому УЦОЯО. А це, очевидно, вимагає додаткових витрат як фінансових, так і часових.
    Крім того, необхідно і вирішити проблему диференціації тестових завдань за складністю (на рівні В1 і В2). Лише для англійської мови спостерігається кореляція між складністю завдань та успішністю їх виконання.
   «В результаті Колегія ухвалила рішення про відстрочку всеохоплюючого ЗНО з іноземних мов, щоб дати можливість підготуватися до цієї складної та важливої процедури і учням, і школам.Як член Колегії я голосував за це рішення, бо вважаю його виваженим та доцільним. Досить вже непідготовлених експериментів над дітьми, батьками та вчителями: складні процеси потребують якісної підготовки», – підсумовує Сергій Горбачов.

Фильтр
Найдено 5 
Подтвердите
Для того, что бы добавить товар в список желаний, Вам нужно