Системі ЗНО довіряють 90% абітурієнтів, - опитування

    90% учасників тестування довіряють системi зовнiшнього незалежного оцінювання. Про це свідчать результати опитування учасників зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, що було проведено 5 травня 2016 року Громадянською мережею «ОПОРА» спільно з Фондом «Демократичні ініціативи», передає портал osvita.ua.
     Результати опитування показали, що 27% учасників ЗНО з української мови і літератури готувались до нього рік і більше, майже стільки ж (23%) витратили на підготовку близько півроку, 35% готувались від 1 до 6 місяців, тоді як майже 15% не готувались до тестування взагалі.
Абсолютна більшість опитаних учнів та випускників шкіл (72%) вважають, що здобутих у школі знань достатньо для складання ЗНО. Натомість, 22% учасників ЗНО вважають, що шкільних знань для тестування недостатньо, а на думку ще 7%, шкільних знань недостатньо зовсім, навiть для отримання мiнiмального бала.
    36% учасників ЗНО зазначили, що пiд час пiдготовки до складання тесту з української мови i лiтератури вони користувалися послугами репетитора. При цьому в середовищі заможних учнів кількість тих, хто користувався цими послугами, майже вдвічі більша (42%), ніж серед тих учнів, які представляють сегмент населення із доходами нижче середнього рівня (23%). Загалом по всій Україні учні та випускники шкіл самостійно готувалися до ЗНО пiд час занять у школi (38%), проходили безкоштовні он/оф-лайн курси (17%) та, нарешті, 24% нічиєю допомогою під час підготовки до ЗНО не скористалися.
В середньому за останній рік на оплату послуг репетитора учасники тестування витрачали 1204 гривень на місяць. Загалом серед тих, хто займався з репетитором, 45% опитаних визнали, що вони би не склали тест з української мови та літератури без попередньої підготовки з репетитором. Водночас 25% відзначили, що справилися б і без підготовки з репетитором, а 30% не змогли дати однозначної відповіді на це запитання. Представники заможніших сімей демонструють більшу впевненість у своїх силах (35%) порівняно із учнями з доходами середнього (23%) та вище середнього рівнів (27%).
     Абсолютна більшість опитаних учасників тестування (89%) планують вступати до ВНЗ цього року. При цьому 63% опитаних вже навіть визначилися зі спецiальнiстю та ВНЗ, до якого вступатимуть, 15% – визначилися тільки зі спеціальністю, тоді як 17% – взагалі не визначилися ані щодо ВНЗ, ані щодо обраної спеціальності.
     На думку переважної більшості учасників тестування (58%), ЗНО має залишатися основним критерiєм для вступу до ВНЗ, тоді як 26% висловились на підтримку ідеї повернення до старої системи іспитів у ВНЗ. 16% – не змогли відповісти на це запитання.
    При проведенні опитування застосовувалася методика екзит-полу (опитування на виході з пунктів проведення ЗНО). Загалом було опитано 2086 учасників у 80 пунктах тестування за вибіркою, що репрезентує регіональний склад учасників ЗНО.

Фильтр
Найдено 5 
Подтвердите
Для того, что бы добавить товар в список желаний, Вам нужно